Chokladdoppad lakritskola
Chokladdoppad lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl krossad turkiskpeppar (godis)( 1 påse = 2 dl)
100 g mörk choklad minst 70%
Ev flingsalt eller strössel för garnering
- Krossa turkiskpeppar godiset till ett finmalet pulver i mortel eller prova med färdig köpt lakritspulver.
- Häll vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör.
- Rör ner det krossade lakritspulvret tills det inte finns några klumpar kvar.
- Koka ihop allt utan lock och glöm inte att röra i smeten under tiden. Häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten, kulprovet. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars så får den koka en stund till. Det tar minst 30 minuter.
- När smeten är färdig rör man i smöret tills det blir en blank smet.
- Lägg bakplåtspappret i botten av en gratängform och häll ut smeten.
- Låt stelna i kylen i ca 5-10 minuter.
- Skär / klipp smeten i smala remsor för att lättare kunna dela / bryta dem när kolan är stelnad.
- Låt stelna i kylen i ytterligare ca 15 minuter.
- Under tiden kan man smälta chokladen i vattenbad eller mikron.
- När kolan har kallnat doppar man bitarna i chokladen och lägg dem sedan på bakplåtspappret igen. Man kan strö lite flingsalt eller strössel på bitarna för garnering.
Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att kolorna inte kladdar ihop.
Personligen tycker jag att kolan är bättre utan chokladen.
Tips!
- 1 dl malen turkiskpeppar = hård kola
- 2 dl malen turkiskpeppar = mjukare och mer lakrits smakande kola
Kommentarer
Skicka en kommentar